fallback

Германия арестува 15-годишен заради връзки с нападателя от Мюнхен

Тийнейджърът е заподозрян, че планира въоръжено нападение и е изпратен в психиатрия

22:23 | 27.07.16 г. 1

Германските власти са задържали 15-годишно момче, заподозряно, че планира въоръжено нападение и че е било в контакт с младежа, който през миналата седмица уби девет души в Мюнхен, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на полицията.

Момчето е било арестувано в понеделник през нощта и е изпратено в психиатрично заведение, посочват прокуратурата и полицията в град Лудвигсбург, близо до Щутгарт в Югозападна Германия.

Неназован източник съобщил в полицията, че в интернет попаднал на чат между заподозрения и мюнхенския стрелец. След това той разгледал профил в социална медия, в който момчето публикувало снимки и рисунки, говорещи за възможно нападение.

Няма подозрения, че 15-годишният е знаел за плановете за нападението в Мюнхен, каза полицейски говорител. При претърсване в дома на родителите на момчето полицията открила патрони за малокалибрено оръжие, няколко ножа и ками, планове за бягство от училището му, химически вещества и указания за направа на взривни устройства.

При разпита момчето казало, че е обмисляло да извърши нападение заради лични и училищни проблеми, но после се е отказало от тази идея, посочват от полицията и прокуратурата в изявление.

Прокурорите изключват тийнейджърът да е имал терористични мотиви и уточняват, че той се разследва за незаконно притежание на оръжие и експлозиви. 

Междувременно водещи френски медии решиха след атентата в Ница повече да не публикуват снимки на атентатори, за да се избегне евентуалното им посмъртно героизиране и да не се поставят на едно и също равнище жертви и терористи, предаде Франс прес.

Фактите или миналото на тези убийци не бива да се скриват и поради това ние сме против анонимността им, но снимките им не са нужни, за да се опише миналото им, посочват от телевизия BFM.

Някои радиа се отказват да цитират и имената на терористите.

Същевременно властите в туристическия център Кан забраниха носенето на големи чанти на плажа с цел предотвратяване на атентати. Кметът Давид Линар посочва в комюнике, че мярката се отнася за крайбрежието на цялата община и ще е валидно до 31 октомври.

Организаторите на “Октоберфест” в Мюнхен също решиха да затегнат мерките за сигурност след серията нападения от миналата седмица. Местните власти обмислят и въвеждането на забрана за носене на раници, припомня ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още