IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 263 600 нелегални имигранти са дошли в Европа през Средиземно море тази година

Маршрутът през Италия остава най-популярен, този през България е на трето място

15:30 | 09.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Над 263 600 нелегални имигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на тази година до 6 юли, показват данните на Международната организация по миграцията.

Около 3 200 души са загинали при опита си да се доберат до Европа през Средиземно море, показва още статистиката. Най-много от тях – над 2 700, са загинали при плаване от бреговете на Либия към Италия. Други почти 400 са изгубили живота си, преди да стигнат до някой от гръцките острови от турския бряг.

Най-малко са смъртните случаи в испански води – малко над 50.

От пристигналите през Средиземно море от началото на годината имигранти 160 888 души са дошли в Гърция. На второ място със 100 244 пристигнали мигранти е Италия. Следват Испания и Кипър със съответно почти 2 500 души и само 28 души.

Що се отнася до маршрутите за нелегална имиграция в Европа, най-предпочитан остава този през Средиземно море и Италия, показва статистиката. За седмицата от 31 юли до 7 август регистрираните имигранти в страната са почти 5 800 души, което е с 5 на сто по-малко спрямо предходната седмица.

На второ място е Гърция с 655 нови регистрации за периода – ръст от 14%. Трета е България с 602 нови регистрации, което е ръст от 19%.

Към Италия обикновено тръгват имигранти от Нигерия, Еритрея, Судан, Гвинея и Брега на слоновата кост. Към Гърция обикновено имигрантите са от Сирия, Пакистан, Афганистан, Ирак и Алжир, а към България най-често са от Афганистан, Ирак и Сирия.

Други държави, в които се увеличават първоначалните регистрации на нелегални имигранти, са Унгария и Сърбия.

Същевременно пресата в Германия пише, че властите в страната все по-често не допускат мигранти и кандидати за убежище. Над 13 300 чужденци са получили отказ да влязат в Германия през първите 6 месеца на годината – значително по-висок брой в сравнение с недопуснатите през цялата 2015 г. (малко над 8 900 души), предава БТА.

Германските власти въведоха пограничен контрол през септември 2015 г. - в разгара на миграционната криза. Той се осъществява най-вече на границата с Австрия. Именно там 10 629 чужденци са получили отказ да влязат в Германия.

По-голямата част от мигрантите, които не са били допуснати в страната, са от Афганистан, Сирия и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Со кротце, цо благо и со МНОООООО кьотек !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Добре де, те догодина могат да решат и 200 милиона да се изсипят в Европа, за да паразитират и да тероризират европейските хора !!!! Цялата тая сгaн ли трябва да посрещнем, да я храним, да я настаняваме и да и търпим безчинствата, защото имали "човешки права"? А техните жертви права нямат ли? А хората, които с труд добиват това, което нашествениците получават наготово, права нямат ли?Колко проблеми щяха да се решат отдавна, ако първите гемии просто бяха потопени !!! Щяха да загинат доста по-малко от 3200 натрапници и нашествието щеше да бъде спряно !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още