IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежките петролни компании продължават да намаляват инвестициите си

Секторът в Норвегия се опитва да преодолее двегодишния срив на цените на петрола

15:22 | 24.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролните и газовите компании, опериращи в Норвегия – най-големия производител на петрол в Западна Европа, намалиха още повече прогнозите си за инвестициите си за тази и следващата година, докато продължават усилията си да преодолеят двегодишния срив на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

Сега се очаква инвестициите в норвежката крайбрежна петролна и газова индустрия да се понижат до 163 млрд. крони (20 млрд. долара) за 2016 г. спрямо оценка за 166 млрд. крони през май, сочи тримесечно проучване, публикувано от норвежката статистическа служба в сряда. Оценката за 2017 г. се е понижила до 151 млрд. крони от 153 млрд. крони. Инвестициите достигнаха връх от 221 млрд. крони през 2014 г., преди рязко да се понижат до 195 млрд. крони през 2015 г.

Понижението за 2016 г. се дължи основно на по-ниските оценки за разработването на полетата, а това за 2017 г. - на затваряния, премахвания и проучвания, казва статистическата агенция.

„Спад за третото тримесечие спрямо второто тримесечие в годината преди инвестиционната година е изключително необичайно“, казва службата в изявление. Това се случва през миналата година за пръв път от 1999 г. насам, допълва тя.

Петролните компании отлагат проекти за разработване и сондаж в Норвегия и на други места, за да устоят на спада на цените на петрола. Около 40 хил. работни места са били съкратени в норвежката крайбрежна индустрия, докато в същото време централната банка понижи лихвените проценти до рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Тъжно. Можеше Овреме да се освестят но, предпочетоха да си карат с глава м/у задните бузи. И сега ще ми намаляват инвестициите. Явно, камиларите и тях ще избутат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още