fallback

Австрия организира нова "мини" среща за бежанците

Този път нивото на форума е по-високо, а сред поканените е и Гърция

13:53 | 30.08.16 г.

Австрийският канцлер Кристиан Керн ще организира нова "мини" среща, на която ще бъде обсъдена бежанската вълна, съобщава гръцката информационна агенция Ana Mpa. През февруари във Виена се проведе подобен форум, в който участваха външните министри на България, Хърватия, Словения и страните от Западните Балкани.

Дата за събитието все още не е официално обявена, но вероятно то ще се проведе след Европейския съвет в Братислава, насрочен за 16 септември.

Този път и нивото е по-високо – на заседанието ще присъстват лидерите на най-засегнатите държави от бежанската криза, сред които и Германия, България, Словакия и Хърватия. Очаква се на срещата този път да е поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

През февруари австрийският външен министър Себастиан Курц не покани своя гръцки колега, което предизвика гнева на Атина. Курц обясни, че Гърция не е поканена на форума, защото не показва желание да ограничи бежанските потоци през т. нар. Балкански маршрут, а напротив – насърчава ги.

България също не прие декларацията, изготвена след края на срещата през февруари, с мотива, че решение на бежанската криза не може да бъде взето без една от най-засегнатите страни – Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още