fallback

ЕК иска уеднаквяване на сертификатите за оборудването за сигурност на летищата

Пазарът не е ефективен и конкурентен заради наличието на национални процедури за сертифициране

17:20 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия предложи създаването на единна система за сертифициране на оборудването за сигуност по летищата. Така ще се подобри конкурентоспособността на отрасъла, а и сигурността в ЕС, смятат в Брюксел.

Оборудването за сигурност, използвано за проверка на лица, багаж и стоки в сектора на въздухоплаването, е пазар с годишен оборот от 14 млрд. евро в световен мащаб. В ЕС делът му се изчислява на около 4,2 млрд. евро.

Понастоящем обаче вътрешният пазар на ЕС за оборудване за проверка е разпокъсан поради наличието на национални процедури за сертифициране, които възпрепятстват ефективността на пазара и свободното движение на стоки, посочват още от ЕК.

Заради липсата на процедури, оборудването за сигурност, сертифицирано в една държава от ЕС не може да бъде пуснато на пазара в цялата общност, а само в конкретната държава.

С предложението си ЕК променя това положение, като допълнително опростява правилата за издаването на сертификатите. Според комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос така ще се гарантира, че стандартите за сигурност и проверка се спазват на всички летища в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още