IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Има шанс за споразумение за замразяване на добива на петрол

Търсенето на петрол на световния пазар ще се увеличи през 2016 г. с 1,1 -1,3 млн. барела спрямо предходната година, смята руският енергиен министър

19:34 | 08.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Има шанс между страните износителки на петрол да бъде постигането споразумение за замразяване на равнището на добива на черно злато, но той не трябва да бъде определян като стопроцентов, заяви в интервю за ТАСС руският енергиен министър Александър Новак.

Той допълни, че сегашните показатели за добива на Иран подпомагат сключването на споразумение.

„Не трябва да се твърди, че стопроцентово ще бъде постигната договореност, но редица фактори, включително показателите за добива на Иран, говорят за това, че съществува такава вероятност", посочи Новак.

В Алжир от 26 до 28 септември ще се състои Международният енергиен форум, на който страните износителки на петрол могат да договорят замразяване на добива. Инициатори на обсъжданията са Венецуела, Еквадор и Кувейт. Министрите на Саудитска Арабия, Ирак и Иран вече потвърдиха участието си в преговорите.

Новак каза пред ТАСС още, че обсъждането на темата за замразяването на добива не е в дневния ред на срещата на министрите на енергетиката на Алжир и Русия.

Той допълни, че споразумението между Русия и Саудитска Арабия за съвместни действия ще допринесе за консенсус сред добиващите страни за стабилизиране на петролния пазар.

На 5 септември Русия и Саудитска Арабия подписаха в Китай, в кулоарите на среща на върха на Г-20, съвместна декларация за стабилизиране на пазара. По думите на Новак страните обсъждат замразяване на обемите на добив за три или шест месеца.

Руският енергиен министър съобщи още, че според ръководеното от него ведомство търсенето на петрол на световния пазар ще се увеличи през тази година с 1,1 -1,3 млн. барела спрямо предходната година, като се запазва прогнозата за постигане на баланс между търсенето и предлагането през 2017 година.

Новак отбеляза, че остават рисковете от поевтиняване на черното злато в зимния период 2016-2017 година заради извънредната ситуация на пазара.

Освен това, посочи той, спадът на инвестициите в петролния отрасъл е около 200 милиарда долара годишно.

Руският енергиен министър съобщи и, че японски компании се интересуват от приватизацията на държавни дялове в Роснефт и Башнефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
А фракаците какво са казали по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още