IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще прави директни парични трансфери към бежанци в Турция

До 1 млн. бежанци в страната ще получат дебитни карти като част от най-голямата хуманитарна програма на съюза досега

17:03 | 08.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежанец от Сирия показва какво може да си купи с досегашните месечни помощи, които се отпускат от турския Червен полумесец. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бежанец от Сирия показва какво може да си купи с досегашните месечни помощи, които се отпускат от турския Червен полумесец. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще осигурява дебитни карти с пари за до 1 млн. бежанци в Турция, които да могат да си покриват нуждите, докато са в страната, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Това е и най-голямата хуманитарна програма на ЕС по рода си досега, подчертава се в съобщението. Стойността й надхвърля 348 млн. евро. 

Програмата е част от по-широкия пакет на стойност 3 млрд. евро, който ЕС обеща на Турция при подписването на споразумението за овладяване на бежанската вълна към Европа през март.

Турция е приела около 3 млн. бежанци, повечето от които са граждани на раздираната от война Сирия, припомня ЕК.

Еврокомисарят за хуманитарната помощ и управление на кризи Христос Стилианидис коментира, че програмата е насочена към най-уязвимите бежанци, които нямат средства, за да покриват ежедневните си нужди. Според него програмата е разработена така, че да бъде най-ефективна по отношение подпомагането на най-нуждаещите се.

Партньор на ЕС в тази програма е турският Червен полумесец, заедно със Световната продоволствена програма и Министерството на семейството и социалната политика на югоизточната ни съседка.

Дебитните карти, чрез които най-уязвимите бежански групи ще получават месечни парични трансфери, ще започнат да се разпространяват през октомври. Очаква се те да достигнат до бенефициентите си до края на първото тримесечие на 2017 г.

Програмата е разработена и ще се прилага в тясно партньорство с турския Червен полумесец и ще се основава на съществуващите схеми за ваучери и експертизата на Министерство на семейството и социалната политика под координацията на националния турски орган за бедствия и аварии, поясняват от ЕК.

Съобщението за новата хуманитарна програма идва точно в навечерието на посещението в Анкара на топдипломатът на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. В Турция те ще обсъждат “всички въпроси от общ интерес” с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и министъра, който отговаря за европейските въпроси в страната, Йомер Челик, както и с представители на политическите партии в страната.

Отношенията между ЕС и Турция се влошиха през лятото, след като Анкара обвини Брюксел, че не показва подкрепа за правителството след опита за преврат от 15 юли. Западните партньори на турското правителство все още са по-загрижени заради ефекта от репресиите след размириците и чистката в администрацията, армията, съдебната система и образованието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Представям си за какво ще бъдат използвани тези пари - примерно да плащат на трафикантите за превоз до ЕС или за да се финансира чрез "доброволни" вноски от емигрантите някоя въоръжена организацийка сред тях... ПЕС отново цака ЕС ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 7 години
това е теста за хеликоптерните пари сигурно. и бежанците са тестови мишки. ем дайте и на мене една и ми сипвайте в нея, обещавам че ще харча много. ЕС се оплете съвсем и с тази политика, все повече му се вижда края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още