IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в заплатите на жените и мъжете в Английската централна банка е 26%

Основната причина е малката пропорция дами на високи ръководни позиции

17:33 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жените служители на Английската централна банка получават средно с 26% по-малко в сравнение с колегите си мъже и това се дължи на малкия дял дами на високопоставени и високоплатени позиции, съобщава Bloomberg.

Разликата е понижена от 28% миналата година, но е все още по-голяма от средното за Великобритания. Средното почасово възнаграждение на мъжете, работещи на пълен работен ден, е било с 9,4% по-високо от това на жените миналата година. Разликата между заплащането на мъжете и жените при всякакъв вид заетост е била 19,2%, сочат данни на Националната статистическа служба.

Доклад на централната банка, публикуван във вторник, показва, че медианната годишна заплата на жените е била 41 082 паунда към март, а на мъжете – 55 828 паунда.

Целта на АЦБ за 2020 г. е 35% от висшите ръководни позиции да се заемат от жени. Днес този дял е 28%. Усилията в тази насока на управителя Марк Карни претърпяха удар в понеделник, когато беше обявено, че заместник-гуверньорът Минуш Шафик напуска поста, за да оглави London School of Economics. Тя се оттегля, преди да е преполовила мандата си, посочва Bloomberg.

“Основната причина за разликата в заплащането е малката пропорция дами на високи ръководни позиции”, пише в изявление на банката. „44% от служителите на банката са жени, а 60% от жените са в двата най-ниски ешелона. Банката все още има какво да направи, за да гарантира, че има достатъчно жени във висшия ръководен екип“, се казва в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още