IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще е готова със списъка с данъчните убежища до края на 2017 г.

Сега на ход са държавите от ЕС, които трябва да изберат кои данъчни юрисдикции да се включат в документа

17:53 | 15.09.16 г. 1
ЕК ще е готова със списъка с данъчните убежища до края на 2017 г.

Европейската комисия (ЕК) ще бъде готова до края на 2017 г. с окончателния списък на данъчните юрисдикции със статут на “убежища” за избягване на данъци, които не сътрудничат на европейските власти, съобщават от ЕК.

В съобщението на Комисията се припомня, че през януари институцията откри тристепенен процес за създаване на общ списък на Европейския съюз (ЕС) с данъчни юрисдикции като част от плана за ограничаване на избягването и укриването на данъци.

Първата стъпка предвижда предварителна оценка на юрисдикциите със статут на данъчни убежища – т.нар. “таблица с показатели”.

Таблицата с показатели на ЕК е създадена, като са анализирани всички държави извън ЕС и данъчни юрисдикции в света, за да се оцени опасността от улесняване на избягването на данъци.

Тази предварителна оценка се основава на обективни показатели, в т.ч. икономически данни, финансова дейност, институционални и правни структури, както и основните стандарти за добро управление в областта на данъчното облагане, поясняват от Комисията.

Таблицата представя фактическа информация за всяка страна спрямо три показателя: икономически връзки с ЕС, финансова дейност и фактори на стабилност. Юрисдикциите, които в голяма степен покриват тези три категории, се разглеждат и спрямо други показатели за опасност, като например степента на прозрачност или възможно прилагане на облагодетелстващи данъчни режими.

Предварителната оценка няма да бъде предварителен списък на ЕС. Целта е да се помогне на държавите в ЕС да стеснят обхвата на своята проверка, за да решат кои страни да проверяват по-подробно от гледна точка на доброто управление в областта на данъчното облагане.

ЕС ще работи в тясно сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по съставянето на списъка и ще вземе предвид оценката на организацията по стандартите за прозрачност на юрисдикциите, посочва се още в съобщението на ЕК.

Следващата стъпка предвижда на основата на таблицата държавите от ЕС решават данъчни юрисдикции искат да проверят. Едва след това ще се пристъпи към съставяне на окончателния списък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
По просто е ако приемат решение ,че офшорните компании нямат място задействие на пазарите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още