fallback

САЩ отказват да публикуват споразумението с Русия за Сирия

По този начин страната иска да запази бойния потенциал на опозиционните сили, смята руският президент Путин

12:50 | 17.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ отказват да направят публично споразумението с Русия за прекратяването на огъня и доставянето на хуманитарна помощ в Сирия, пише The Washington Post. Според запознати в него са вписани множество изисквания и за силите на президента Асад, и за опозицията.

Основната цел е бързо и сигурно да бъде доставена хуманитарна помощ за всички нуждаещи се.

Отказът това споразумение да бъде публично обаче изненадва Москва. Руският външен министър Сергей Лавров вече призова САЩ да оповестят подробностите в него, а Съветът за сигурност на ООН – да го одобри.

Дори беше планирано в петък Съветът да обсъди споразумението, но заседанието беше отложено в последния момент, защото Вашингтон отказа да направи споразумението публично.

Според руския президент Владимир Путин зад нежеланието на САЩ се крие стремежът да бъде запазена боеспособността на опозицията в Сирия, за да се бори с правителството на Башар Асад, пише от своя страна руската информационна агенция ТАСС.

„Това е много опасен път, опасно развитие на ситуацията“, предупреди още той по време на своята визита в Киргизстан. Путин е категоричен, че Москва няма да разгласи условията на споразумението, докато не получи съгласието на Вашингтон.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още