fallback

Защо Швеция връща военната служба?

Неутрална Швеция неизбежно би трябвало да стане член на НАТО, ако иска да получава защита срещу Русия, коментира германският FAZ

15:27 | 30.09.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След осемгодишна пауза Швеция възнамерява отново да въведе задължителната военна служба.

Това е втората голяма новина от Стокхолм за последната година. След като преди време Швеция изненадващо спря приема на бежанци и мигранти, с което сложи край на културата на гостоприемство и загуби изградения си статут на голяма морална сила, сега правителството напомня на населението си, а и на другите европейски държави, че армията не е просто работодател като всички останали, коментира за Frankfurter Allgemeine Zeitung Яспер фон Алтенбокум. 

Тъй като липсата на специалисти се усеща и в армията, Стокхолм възнамерява да се завърне към „стабилното набиране на кадри“ - както мъже, така и жени. Годишно в армията не достигат около 2 000 доброволци.

И ако това не се промени, отбранителната способност на страната скоро ще достигне положение, в каквото не е изпадала от незапомнени времена.

Неутрална Швеция неизбежно би трябвало да стане член на НАТО, ако иска да получава защита срещу Русия. А това трябва да даде повод за размисъл и на другите държави, членки на НАТО, които също отмениха задължителната военна повинност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още