fallback

Великобритания разреши на Cuadrilla да добива шистов газ в графство Ланкашър

Втори проект на компанията също може скоро да получи разрешително, като остава само още един етап от оценките за безопасност

14:50 | 06.10.16 г. 5

Правителството на Великобритания е одобрило добива на шистов газ чрез хидравличен фракинг в графство Ланкъшър, Северозападна Великобритания, противно на съпротивата на местните власти, съобщава британският в. The Telegraph.

В региона сондира компанията Cuadrilla. Втори неин проект също може скоро да получи разрешително, като остава само още един етап от оценките за безопасност.

Сондажите трябва да започнат на четири хоризонтални кладенеца на Cuadrilla. Това е и първият добив на шистов газ по тази технология във Великобритания, т.е. ще се сондира директно под домовете на хората.

Франсис Egan, главен изпълнителен директор на компанията, изрази доволството си, че Cuadrilla може да продължи с плановете си за проучване за шистов газ. Според него компанията ще създаде нови възможности за икономически растеж и работни места за хората в региона, а и в страната като цяло.

Активисти осъдиха решението на британския кабинет. Хората от графството вече пет години се борят срещу сондажите, за които смятат, че поставят под риск околната среда и противоречат на глобалното споразумение за борба с климатичните промени от Париж, подписано в края на миналата година.

Ройтерс припомня, че в средата на миналата година местната власт в графство Ланкашър отхвърли искането на Cuadrilla да извършва фракинг с мотив, че работата на компанията ще доведе до прекомерен шум и трафик. Скоро след решението Лондон реши да даде на министъра на регионите властта еднолично да се произнесе по казуса.

Смята се, че Великобритания има значителни залежи от шистов газ. Правителството е благоприятно настроено към експлоатацията на тези ресурси, за да се компенсира спада на добивите на нефт и газ от Северно море, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още