fallback

ЕЦБ се опасява от недостиг на облигации за количественото си облекчаване

В стенограмата от срещата на ЕЦБ през септември централните банкери подсказват за ново разширяване на програмата

17:30 | 06.10.16 г. 12

Централните банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) са предупредили на срещата си през септември за „нарастващи предизвикателства“ при избора на облигации за програмата за количествено облекчаване на банката в размер на 1,7 трлн. долара и подсказват, че тя може да бъде разширена отново, съобщава The Wall Street Journal.

По план програмата за количествено облекчаване – в рамките на която ЕЦБ купува основно държавни облигации за 80 млрд. евро месечно, трябва да приключи през март. Председателят на ЕЦБ Марио Драги каза след срещата през септември, че екипът ще прегледа параметрите на програмата, за да гарантира, че няма да свършат облигациите, които ЕЦБ може да купува.

Според стенограмата от срещата, публикувана в четвъртък, 25-членният управляващ съвет на ЕЦБ отбелязва, че последните им прогнози за инфлацията – които предвиждат постепенно ускоряване към целта на банката от малко под 2%, отчасти отразяват очакванията на инвеститорите, че ЕЦБ ще обяви допълнителни политически мерки.

Представителите „са до голяма степен“ съгласни, че „условията за финансиране трябва да останат благоприятни, за да подкрепят възстановяването на растежа и инфлацията“.

Те предупреждават, че базовата инфлация все още не показва „убедителни признаци“ за устойчив ръст. Централните банкери подчертават опасенията си за слабата печалба на банките и цените на акциите, което според тях може потенциално да ограничи бъдещото кредитиране на икономиката.

Те посочват още „значителната несигурност“ около британския вот за напускане на Европейския съюз и казват, че е твърде рано да се определи дали негативните очаквания за влиянието на Brexit върху растежа са били преувеличени.

Централните банкери отново призовават правителствата да помогнат на ЕЦБ с икономически реформи, които целят насърчаване на растежа, и с увеличаване на публичните инвестиции, където това е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още