fallback

ЕС даде ултиматум на Белгия да подкрепи търговското споразумение с Канада

До утре вечер премиерът на Белгия Шарл Мишел трябва да даде уверение, че страната ще подпише пакта

16:45 | 23.10.16 г. 53

Европейският съюз даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение с Канада - CETA, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел в края на утрешния ден. Ако Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ще бъде отложена.

Страните членки на Евросъюза подкрепиха споразумението СЕТА, но Белгия не може да гласува "за" заради ветото, наложено от провинция Валония. Управляваният от социалисти регион твърди, че споразумението е пагубно за европейските фермери, тъй като ще даде твърде много власт на световните корпорации. 

Вчера председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изрази надежда, че търговското споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Канада ще бъде подписано през следващата седмица, както е планирано. “Оптимист съм, че ще решим проблемите , които имаме в ЕС”, коментира Шулц в изявление. “Нито едно от препятствията по пътя към приемането на СЕТА от Белгия не е непреодолимо”, посочи той.

Въпреки оптимизма на Шулц съмненията остават, тъй като Валония продължава да не приема споразумението, договорено още през 2014 г. след 7-годишни преговори. Шулц допълва, че възраженията на Валония срещу споразумението са “проблем, който трябва европейците да решим”.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още