fallback

Лавров: Антируските настроения се зараждат във Вашингтон и се изпълняват в ЕС

Целта е Европа да се откаже от руския газ и да купува скъпия втечнен газ от САЩ

15:47 | 25.10.16 г. 36

"Голяма част от антируските настроения, особено в областта на енергетиката, се раждат във Вашингтон, а след това се осъществяват в Европа в рамките на прословутата трансатлантическа солидарност". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред членовете на Асоциацията на европейския бизнес, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според него целта е Европа да се откаже от руския природен газ и да купува много по-скъпия втечнен газ от САЩ.

Русия винаги е била надежден енергиен доставчик, а газовата инфраструктура от десетилетия се развива спрямо потребностите на Европа, каза руският външен министър. Той допълни, че през последните две години Москва нееднократно е предлагала връщане към диалог. Думите на Брюксел обаче остават само на хартия.

Блокират се съвместните търговски проекти, поддържани от страните членки на ЕС, включително "Южен поток" и "Северен поток" 2", поясни още Лавров.

Дори и след неуспеха на "Южен поток" Русия е готова да доставя газ за Европа, но вече през "Турски поток". Плановете предвиждат изграждането на втора тръба, по която ще бъдат доставян руският газ за Европа.

За реализацията на тази идея обаче Москва ще иска "недвусмислени официални гаранции на хартия", става ясно от думите на руския външен министър.

Вчера на среща с руския президент Владимир Путин ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че компанията има готовност да завърши и двете тръби на "Турски поток" до 2019 г. При разговора между двамата не става въпрос за европейските гаранции.

Милер посочи, че Турция се е ангажирала да издаде разрешителните за газопровода. До края на годината "Газпром" ще изгради нужната инфраструктура на територията на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още