IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ даде зелена светлина за увеличение на заплатите и пенсиите в Сърбия

Премиерът Александър Вучич обеща да направи всичко възможно да намери купувач за затъналата в дългове медна мина Бор

14:48 | 30.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи с плановете на Сърбия да увеличи заплатите в държавния сектор и пенсиите през следващата година, съобщи днес сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция след приключване на проверка на делегация на МВФ по кредита от 1,2 млрд. евро Вучич обеща също да направи всичко възможно да намери купувач за затъналата в дългове медна мина Бор.

Вучич каза, че МВФ се е съгласил заплатите в държавния сектор да бъдат увеличени с 5 до 7 процента следващата година, когато ще бъдат увеличени и пенсиите. Той съобщи, че МВФ се е съгласил и с еднократна помощ за пенсионерите тази година.

"Имахме дълги и трудни разговори с МВФ. Те винаги са предпазливи, но мисля, че сме постигнали високи резултати, с които можем да се гордеем", каза премиерът.

През миналата година данните за икономическия растеж и инфлацията в Сърбия бяха по-добри от очакваните, но съдбата на губещите държавни предприятия остана нерешена. МВФ настоява, ако не започнат да работят на печалба, те да бъдат продадени или закрити, което ще бъде удар за хиляди работници, посочва БТА.

"Ние няма да позволим мина Бор да пропадне. Ще се моля на китайците, готов съм да се кланям пред китайския премиер Ли Къцян за нея", каза Вучич с обещанието да намери решение на този проблем "до 6 месеца".

Преди предстоящите президентски избори следващата година проевропейското правителство на Вучич положи много усилия да изпълни обещанието за увеличение на заплати и пенсии след години на строги икономии, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още