IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни часове очакват Гюнтер Йотингер в Европейския парламент?

Заради обидни коментари германският комисар може и да се размине с поста на зам.-председател на ЕК

13:25 | 04.11.16 г. 1
<p>
	Гюнтер Йотингер. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕК

Германският комисар Гюнтер Йотингер се забърка в сериозен скандал в края на октомври след редица обидни коментари. В реч пред бизнеса в Хамбург той нарече китайците "дръпнати очи", "сресващи косите си отляво надясно и полиращи ги с боя за обувки".

Първоначално той обясни, че думите му са извадени от контекста и едва преди ден неговото "истинско" извинение беше официално разпространено от пресслужбата на Европейската комисия.

Анализатори, цитирани от британското издание The Guardian, обаче коментират, че неговият навик да се изразява "цветущо" може да му коства поста на зам.-председател на Европейската комисия, който заема Кристалина Георгиева. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи Йотингер да поеме нейните задължения - на комисар по бюджета, а вероятно и зам.-председател на Комисията.

Българският комисар напуска ЕК в края на годината и ще поеме висок пост в Световната банка.

Преди да заеме нейното място обаче настоящият комисар по въпросите на цифровия пазар ще трябва да бъде изслушан от европейските депутати. Настроенията към Йотингер в първите дни, след като стана ясно за думите на комисаря в Хамбург, бяха доста негативни.

Кореспондентите на медиите в Брюксел, които отразяват работата на европейските институции, дори попитаха имали място изобщо германецът в Европейската комисия. Същото се питаха и много европейски депутати, интервюирани от Politico.

Затова и очакванията са, че Йотингер ще бъде изправен пред сериозна критика и по време на изслушването си в Европейския парламент.

Източник на руската информационна агенция РИА Новости вече прогнозира, че германецът няма да бъде одобрен за заместник на Жан-Клод Юнкер.

До изслушването на Йотингер обаче има още доста време - прогнозите са, че това ще стане най-рано през януари.

Освен с изказването си срещу китайска делегация, комисарят направи още и коментари за Валония - "микрорегион, управляван от комунисти", и срещу гей браковете.

В опит да намали напрежението около себе си, Йотингер каза, че смята Валония "не само като исторически важен европейски регион, но и един от тези, които активно допринасят за културната и политическото разнообразие в ЕС".

По отношение на гей браковете германският комисар коментира в своя профил в Twitter, че винаги е бил либерално настроен и решението за избор на партньор е лично. От думите му в социалната мрежа става ясно, че винаги е подкрепял еднополовите партньорства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
888
преди 7 години
Няма да се учудя ако стане еврокомисар този натурален *** -калинка на меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още