IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор се присъединява към търговското споразумение на ЕС с Колумбия и Перу

Със споразумението ще бъдат премахнати митата за всички промишлени продукти

17:15 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Еквадор се присъединява към търговското споразумение на ЕС с Колумбия и Перу, съобщи Европейската комисия.

Със споразумението ще бъдат премахнати митата за всички промишлени продукти и продукти от риболов, ще се увеличи достъпът до пазара за селскостопански продукти, ще се подобри достъпът до обществени поръчки и услуги и ще се намалят още повече техническите пречки пред търговията.

Очаква се цялостното изпълнение на споразумението да доведе до икономии от мита в размер на поне 106 млн. евро годишно за износителите от ЕС и до 248 млн. евро годишно — за износителите от Еквадор.

„Това споразумение е важен момент в отношенията между Еквадор и ЕС и създава необходимата рамка в подкрепа на търговията и инвестициите“, заяви комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом на церемонията по подписване на споразумението.

Намаляването на митата ще стане постепенно в продължение на 17 години, като при влизането на споразумението в сила ЕС ще либерализира почти 95% от тарифите, а Еквадор — около 60 %.

Според оценки на Комисията ефектът върху БВП на Еквадор ще бъде значителен. Споразумението ще даде възможност на страната да се възползва от подобрен достъп на основните си стоки за износ към ЕС като рибни продукти, цветя, кафе, какао, плодове и ядки. Бананите също ще се ползват от преференциална ставка, но ще действа механизъм, даващ възможност на Комисията да спира временно преференциите, ако бъде достигнат определен годишен праг.

Според съобщението, селскостопанският сектор в ЕС ще има полза от увеличения пазарен достъп, както и от защитата на около 100 географски указания от ЕС на еквадорския пазар. Могат да се очакват печалби и за някои конкретни сектори в ЕС, включително достъп до нови пазари за леки автомобили и машини.

Двустранната търговия между ЕС и Еквадор през 2015 г. е на стойност 4,6 млрд. евро. Износът от ЕС за Еквадор възлиза на 2 млрд. евро, а вносът оттам — на 2,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още