fallback

"Газпром" отново отчита рекордни газови доставки за Европа

Според прогнозите на руския гигант през тази година доставките за Европа ще надвишат 170 млрд. куб. м

10:33 | 28.11.16 г. 5

Въпреки всички опити на Европа да ограничи зависимостта си от руския природен газ, „Газпром“ само в рамките на няколко месеца неколкократно подобри рекордите си за доставки към Стария континент.

На 25 ноември газовият гигант е доставил 601,2 млн. куб. метра газ за денонощие, предаде ТАСС.

По данни на компанията от януари до октомври доставките на природен газ към европейските клиенти са се увеличили с 10% или с малко повече от 13 млрд. куб. метра. Значителен ръст се отчита при доставките към Великобритания (54,6%), Холандия (91,8%) и Дания (149,4%).

За южната ни съседка Гърция, която получава руския природен газ през България, доставките се увеличават с малко над 47 на сто, става ясно още от разчетите на „Газпром“.

Според ръководителя на руския газов гигант Алексей Милер увеличеното потребление е знак за надеждността и стабилността на доставките за Европа. Милер прогнозира още, че през 2016 г. „Газпром“ ще достави над 170 млрд. куб. м природен газ за Европа. 

От началото на годината цената на природния газ пада непрекъснато - тя е обвързана с движението на цената на петрола, като случващото се на петролните пазари се отразява с известно забавяне върху цената на природния газ. Така в последните месеци Европа всъщност получава евтина суровина, като цената за България например е една от най-ниските за Стария континент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още