IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sentix: Вероятността Италия да напусне еврозоната е по-висока от всякога

Като цяло растат опасенията на инвеститорите за сътресения във валутния съюз на ЕС през 2017 г.

13:36 | 29.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вероятността Италия да напусне еврозоната е най-висока за последните четири години, сочи проучване на базираната във Франкфурт агенция Sentix. Твърдението се основава на очакванията на инвеститори и анализатори, които са участвали в допитването на агенцията.

Според тях вероятността Италия да напусне еврозоната през следващите 12 месеца е 19,3%. Всъщност това е най-високото ниво, откакто агенцията започна да провежда своето проучване сред инвеститорите през юни 2012 година.

Опасенията на пазарите са свързани с референдума в Италия, насрочен за 4 декември. На него италианците ще гласуват за предложената от премиера конституционна реформа. Матео Ренци заяви, че ако промените не срещнат подкрепа, ще подаде оставка.

Анализаторите обаче виждат вероятност не само от политическа криза в страната в резултат на тази оставка, а и за проблеми в банковия сектор. Слабостта на банките в страната е една от сериозните заплахи за еврозоната, посочват инвеститорите.

Гърция остава слабо място на еврозоната, става ясно още от мненията на инвеститорите. Вероятността страната да излезе от валутния съюз е 10,8% и така страната се нарежда на второ място сред най-застрашените от изпадане.

Като цяло растат опасенията на пазарите за сътресения в еврозоната, сочи още проучването на Sentix. Според анализите на агенцията вероятността някоя държава да напусне еврозоната достига 24,1%. Растат прогнозите, че това може да бъде Франция (4,75%) или Холандия (3,4%), като и за двете държави това е най-високото ниво от създаването на анкетата.

Една от причините за негативните настроения е и Brexit, посочват още германските изследователи. 

Най-голямата опасност от разпад на еврозоната е била през юли 2012 година. Тогава инвеститорите са залагали 73% вероятност някоя държава да излезе от валутния съюз. Най-спокойни пък са летните месеци на 2014 година - през юли същата година вероятността някоя държава да напусне еврозоната са само 7,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още