IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешките депутати приеха спорен закон за борбата с конфликтите на интереси

Законопроектът предвижда да се забрани на министрите да притежават медии

21:57 | 29.11.16 г.
<p>
	Финансовият министър Андрей Бабиш притежава два големи вестника и конгломерата &quot;Агроферт&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Андрей Бабиш притежава два големи вестника и конгломерата "Агроферт". Снимка: Архив Ройтерс

Чешките депутати одобриха закон, ограничаващ бизнес дейностите на бъдещи министри, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът, приет от долната камара на парламента със 125 на 42 гласа, предвижда да се забрани на министрите да притежават медии, да не се позволява на компании, в които министри имат над 25% дял, да получават държавни субсидии и да участват в обществени търгове.

Движението "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) гласува против. То е оглавявано от финансовия министър Андрей Бабиш, който притежава два големи вестника и конгломерата "Агроферт".

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от президента. АНО обмисля дали да предприеме правни действия, но не възнамерява да напуска правителството.

Движението е фаворит за спечелване на парламентарните избори догодина, което би позволило на Бабиш да стане министър-председател, при условие че спазва закона.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още