IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз Украйна" очаква по-скъп руски газ през 2017 г.

На 9 декември в Брюксел ЕС, Украйна и Русия ще обсъждат сигурността на доставките от газ през зимния сезон

16:24 | 07.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Нафтогаз Украйна&quot;</em></p>

Снимка: "Нафтогаз Украйна"

Цената на природния газ от Русия ще се повиши в началото на 2017 г., прогнозира търговският директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко в своя профил във Facebook. В момента цената за украинската компания е между 178 и 183 долара за 1000 куб. метра, но от следващата година ще бъде между 200 и 210 долара.

През лятото Украйна е можела да купи по-големи количества газ от Европа, тъй като цената е била по-ниска от тази на "Газпром". Руската компания обаче блокирала реверсивните потоци, коментира още Витренко.

Сега цената от Европа е по-висока от тази на "Газпром" заради по-студената есен, макар и разликата да не е голяма. Украинската компания ще има нужда от допълнително споразумение с "Газпром", за да купува отново газ директно от там.

"Не можем за купим газ от "Газпром" без да подпишем допълнително споразумение към действащите договори или без тристранно споразумение с ЕС и Русия", посочва още търговският директор на украинската газова компания.

Разговори във формат ЕС - Украйна - Русия за доставките на природен газ през зимния сезон ще се проведат в Брюксел на 9 декември, съобщиха преди ден от руското енергийно министерство. Основната тема на разговорите са нужните още между 1,5 и 4 млрд. куб. метра природен газ за подсигуряване на зимния сезон, допълва руската информационна агенция ТАСС.

Прогнозите са, че температурите през тази година ще бъдат по-ниски от миналата, което ще увеличи и потреблението на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още