fallback

ЕЦБ ще води все по-разхлабена политика и ще отлага проблемите

Пазарите са изнервени, а очакването за вдигане на лихвите от страна на Фед е един вид затягане на ликвидността по цял свят, коментира Методи Цанов

18:11 | 11.12.16 г. 3

Рискът да се остави Monte dei Paschi di Siena да фалира е много голям, защото освен всичко останало може да попречи на UniCredit да осъществи плановете си за набиране догодина на 13 млрд. евро капитал и ще влоши състоянието на целия банков сектор в Европа.

Това каза икономистът Методи Цанов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

"Но това подритване години наред във финансовия свят трябва да свърши в някакъв момент и мисля, че е добре да се остави някоя банка да фалира", посочи той. 

"Политиката на ЕЦБ, която уж цели икономиката да се възстанови, намалява възможностите на банките за печалба", каза Цанов.

"Пазарите са изнервени, а очакването за повдигане на лихвите от страна на Фед е един вид затягане на ликвидността по цял свят", коментира икономистът.

По думите му проблемите ще бъдат оставени на следващото ръководство на Европейската централна банка, а сега ще видим все по-разхлабена политика на централната банка. Вероятно всички правила, които съществуваха, ще бъдат прекрачени и ЕЦБ ще става все по-експанзивна. 

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още