fallback

Франция и Германия искат удължаване на санкциите срещу Русия

Очаква се темата да бъде дискутирана по време на Съвета на ЕС в Брюксел на 15 декември

14:38 | 13.12.16 г. 9

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел подкрепят идеята за удължаване на санкциите срещу Русия с още шест месеца, съобщи Ройтерс. Двамата се мотивират с липсата на напредък по прилагането на Минските споразумения.

"Необходимо е да удължим отново санкциите срещу Русия, тъй като бихме искали по-добър напредък в този процес", каза Меркел преди да разговаря с Франсоа Оланд в Берлин.

Самият Оланд подкрепи мнението на германския канцлер. За него, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения, санкциите срещу Русия трябва да продължат.

Темата вероятно ще бъде подробно дискутирана на предстоящата среща на лидерите на ЕС, насрочена за 15 декември. При последната среща на върха на Европейския съюз (ЕС) държавите от общността не приеха налагането на нови санкции срещу Москва заради военните действия в Сирия.

Сред държавите в общността все по-ясно се чуват коментари, че санкциите трябва да бъдат преустановени, тъй като те не постигат търсения ефект.

Още през март 2014 г. ЕС се опита по дипломатически път да намали напрежението между Русия и Украйна и едностранното анексиране на Кримския полуостров от страна на Москва. През юли общността въведе и първите икономически санкции срещу Русия и периодично удължава срока на тяхното действие. С последното си решение от началото на юли 2016 г. ЕС продължава ограниченията в отношенията си с Русия до 31 януари 2017 г. 

Москва отговори на западните санкции със забрана за вноса на селскостопанска продукция. 

Икономическите санкции на ЕС се изразяват в забрана на достъп до капиталовите пазари на Европа на пет големи руски финансови институции, три енергийни компании и три компании, работещи в областта на отбраната, както и забрана за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. Руските компании нямат достъп и до европейски технологии в различни области. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още