IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще може да налага по-високи мита при прекалено евтин внос

Държавите членки са позволили да отпадне "таванът" за антидъмпинговите мита

20:48 | 13.12.16 г.
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавите от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха днес по реформа, която ще даде възможност на блока да налага по-високи мита върху прекалено евтиния внос, предава онлайн изданието EuroNews.

След три години на спорове представители на 28-те членки на ЕС гласуваха с квалифицирано мнозинство, за да разрешат по-високите тарифи от позволеното, ако износители от трети страни се възползват от по-ниските цени на суровините.

Петер Жига, министърът на търговията на Словакия, която е ротационен председател на ЕС, приветства решението, като го определи като „голям пробив“.

„Европа не може да бъде наивна и трябва да защити своите интереси, особено в случаите на дъмпинг. Това е много важна стъпка към по-твърди решения, така че да се помогне на производителите от ЕС да се справят с нелоялната конкуренция и практики“, казва той.

В момента ЕС прилага таван на митата върху вноса от трети страни, известен още като „марж на вредата“. В бъдеще обаче ще може да се прилага дъмпингов марж в пълен размер в зависимост от нанесените щети.

За студено валцуваната стомана от Китай, например, дъмпинговият марж е над 50 на сто, но маржът на вредата е около 20%. За същата стомана митото в САЩ е повече от 200%.

Предвиждат се и промени за периода, в рамките на който Европейската комисия да налага антидъмпингови мита. Дава се и възможност на европейските власти да започнат собствено разследване дори когато индустрията не се е оплакала от дъмпингов внос.

Промените досега бяха блокирани от Великобритания и другите държави от ЕС, които подкрепят свободната търговия.

Реформата ще трябва да бъде подкрепена и от Европейския парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още