IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните продукти - новият проблем на инфлацията в еврозоната

Последните данни показват, че цените на хранителните продукти са също толкова силен негативен фактор за инфлацията, колкото и енергията

08:40 | 15.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тъкмо когато цената на петрола започна да върви нагоре и да улеснява задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за постигане на целевата инфлация, хранителните продукти започват все повече да натежават върху кошницата от продукти, с които се измерва динамиката в ценовото равнище, коментира Bloomberg.

Последните данни, актуални към октомври, показват, че цените на хранителните продукти са също толкова силен негативен фактор за инфлацията, колкото са и енергийните стоки, предупреждават икономистите от Societe Generale Майкъл Мартинез, Браян Хилиард и Вайбхав Тандон.

Разликата е, че докато цените на петрола и съответно на енергийните продукти постепенно са започнали да вървят нагоре, динамиката в цените на храните се забавя през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
ГМО-то си го яж ти. В НРБ всички храни бяха натурални, разваляха се за 4-5 дни (щото са истински) и бяха ...ЕВТИНИ! Значи можело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
А къде ли щеше да е икономиката на Щатите без ГМО- тата на Монсанто? Прогресът е като тока , убива глупавите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Не, тия изобщо не са нормални. Още откакто първия човек е създал лъкът и стрелата и е започнал да използва първите оръдия на труда целта му е била само една - да се сдобива с всичко, което му е нужно по-лесно - сиреч ЕВТИНО. С изобретяването и построяването на всяка нова машина се е постигало по-бързо, по-лесно, по-качествено и разбира се ПО-ЕВТИНО производство. Ами че ако ги нямаше селскостопанските машини нали 99% от нас в момента щяха да живеят на село и да се занимават само със земеделие! А къде ли щеше да е икономиката на Щатите без ГМО- тата на Монсанто? Хора, вие не сте нормални. Вие се борите с всички сили срещу всичко, което е постигнало човечеството в областта на материалното производство. Какво трябва да направим, за да ви се угоди. Да започнем да орем с дървеното криво рало ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Забавянето при храните не е новост само по себе си--Все повече си задавам въпроса, дали хората претендиращи да управляват света, са нормални (в буквалният смисъл)? Защо да се покачват изобщо цените на каквото и да било? Кой, с какво и защо да ги плаща тия цени? С нови заеми ли, т.е. с още по-голямо предоставяне на времето си, в обслужване на "болните за още и още"? Абе луди ли сте вие е, накъде тласкате света? Спрете се, за да не ви спрем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още