IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС обсъждат миграцията, общата отбрана и икономиката на общността

На последния за годината редовен Съвет на ЕС ще бъдат разгледани и външните отношения на блока

09:32 | 15.12.16 г.
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Снимка:<em> ЕК</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Снимка: ЕК

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се събират на последното си за годината редовно заседание в Брюксел. От дневния ред на срещата става ясно, че основните теми ще бъдат миграцията, общата политика за отбрана и развитието на икономиката в общността.

На Съвета на ЕС ще бъдат дискутирани и външните отношения на блока. Очакванията са да бъде изготвена позиция относно споразумението за партньорството с Украйна, а президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел да дадат подробности по изпълнението на Минските споразумения и ситуацията в Сирия, съобщава председателят на Съвета Доналд Туск в своята покана към лидерите.

Политиците ще обсъдят още и развитието на преговорите за решаване на Кипърския проблем, както и отношенията между ЕС и Турция, но само на фона на споразумението за ограничаване на бежанската вълна.

На Съвета по общи въпроси преди два дни не беше постигната обща позиция по отношение на преговорите за присъединяването на Турция в ЕС и темата е отпаднала от дневния ред. Това съобщи външният министър Даниел Митов в Народното събрание в сряда.

По отношение на общата политика за отбрана целта е да се подобрят позициите на ЕС на фона на геополитическата обстановка и по-добрата защита на гражданите.

"Нуждаем се от силен политически импулс по отношение на основните въпроси, за да можем да инвестираме повече и да се координираме по-добре помежду си и с нашите партньори", посочва Туск.

В икономическата и социалната сфера лидерите на общността ще дискутират разширяването на инвестиционния план за развитие на Европа (Плана "Юнкер"), както и инициативи за младежите, сред които насърчаване на мобилността, подобряване на образованието и уменията на младите европейци.

Вечерта е предвидена неофициална среща на европейските лидери, но без присъствието на британския премиер Тереза Мей. На работната вечеря ще бъдат дискутирани въпросите около Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още