fallback

Русия отново предупреждава за риск за транзита на газ за Европа

В Москва се опасяват, че заради санкцията срещу "Газпром" Киев ще отклонява от газа

14:52 | 15.12.16 г. 7

Сигурността на доставките на природен газ за Европа зависи от премахването на глобата, която Украйна наложи на "Газпром" заради злоупотреба с господстващо положение. Това заяви енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Новак нарича глобата "незаконна" и посочи, че няма никакви гаранции, че Киев няма да я използва като предлог за отклоняване от транзита за европейските клиенти.

В началото на годината антимополната служба на Украйна глоби с 3,4 млрд. долара "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение. Руската компания не плати санкцията и преди седмица украински съд постанови плащането не само на глобата, но и наказание от още 3,4 млрд. долара за неизпълнение на решението на институцията.

Украинският министър на енергетиката Игор Насалик беше категоричен, че страната няма да отклонява от транзита. "Ние ще изпълним всички свои задължения по транзита на руския газ", каза още той и допълни, че отклоняването от транзита ще бъде нарушение на задълженията, които страната е поела.

ЕС, Украйна и Русия не успяха да намерят решение и гаранции за транзита на руския природен газ през зимния сезон. През 2009 година именно обвиненията, че Киев отклонява от транзита станаха причина Русия да преустанови всички доставки до своите клиенти в Европа.

От тогава Москва периодично предупреждава за рискове в тази насока. Опасенията са свързани още и със сигурността на газопреносната мрежа на Украйна, както и наличието на достатъчно количества природен газ в хранилищата в страната, чрез които се покрива пиковото потребление през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още