fallback

Девет души са убити, след като камион се вряза в коледен базар в Берлин*

Около 50 души са ранени, "Ислямска държава" пое отговорност за инцидента

22:47 | 19.12.16 г. 11

Девет души са убити и още около 50 – ранени, след като камион се вряза в тълпа на коледен базар в столицата на Германия Берлин, предава Ройтерс.

Според германските медии, които цитират полицията на мястото на инцидента, всички индикации са, че става дума за терористична атака, допълва информационната агенция. Малко по-късно "Ислямска държава" пое отговорност за инцидента, предава New York Post.

Атаката наподобява тази, при която пред лятото, когато камион, управляван от 19-годишен тунизиец, се вряза в тълпа в Ница навръх националния празник на Франция. Тогава терористичната организация „Ислямска държава“ също пое отговорност за атаката, припомня агенцията.

На мястото на инцидента бързо са пристигнали полицейски автомобили и линейки. Според първоначалната информация на германския в. Bild шофьорът е избягал, а според новинарският канал N24, цитиран от Deutsche Welle, е бил убит. В други публикации се появиха информации и за арест на заподозрян, както и че в кабината е имало двама души.

По-късно полицията съобщи, че шофьорът е задържан, а на място при удара е загинал негов спътник в кабината.  

Според свидетели камионът се е движел с около 60-70 км/ч.

В момента се провежда и операция по сигурността в Берлин.

Същевременно Ройтерс публикува информация за трима ранени при стрелба в близост до ислямски център в Цюрих. Заподозреният стрелец е избягал. Още не е ясно какво точно е било обект на стрелбата – дали близката джамия, или някоя от останалите сгради или хора.

Полицията е блокирала района, но уверява, че няма "опасна ситуация" в други части на града. 

Кметът на Берлин Михаел Мюлер междувременно съобщи, че ситуацията е под контрол. За инцидента е информирана и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Междувременно стана ясно, че камионът е с полска регистрация най-вероятно е бил отвлечен, след като собственикът на превозвача е изгубил контакт с водача.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още