fallback

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Берлин

Заподозреният и арестуван за престъплението пакистански гражданин е бил освободен поради липса на доказателства

22:14 | 20.12.16 г. 6

Екстремистката групировка "Ислямска държава", чрез своя новинарски сайт "Амаг", пое отговорност за терористичната атака срещу берлинския коледен базар в понеделник вечерта, предаде ДПА.

Нападателят беше "войн на "Ислямска държава", откликнал на призива й да се нападат граждани на страните от коалицията, която се бие с групировката, се казва в съобщението. То е типично за начина, по който Ислямска държава е поемала отговорност и за предишни атаки в Европа, посочва БТА. 

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза тази вечер, че извършителят на атаката с камиона вероятно все още се укрива и че заподозреният и арестуван за престъплението пакистански гражданин е бил освободен поради липса на доказателства, предаде Ройтерс.

Говорейки по телевизия Цет Де Еф, министърът каза, че полицията от самото начало работи по много следи, а не само по една. Несъмнено е, че инцидентът с камиона е преднамерена атака, но мотивите за нея остават неясни, добави той.

Атаката на коледния базар в Берлин беше определена официално като „терористичен акт“ от канцлера на Германия Ангела Меркел. В емоционално изявление, публикувано от The Guardian, тя посочи, че все още има неясни моменти около нападението. При нападението загинаха 12 души, а ранените са 50. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още