fallback

Световната банка отпуска 800 млн. долара за реализацията на TANAP

Проектът е част от Южния газов коридор, който ще донесе диверсификация на газовите доставки за Европа

12:40 | 21.12.16 г. 9

Заем в размер на 800 млн. долара ще отпусне Световната банка за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP). Решението е взето от борда на директорите на институцията, става ясно от съобщение на банката.

Компаниите, които ще реализират проекта - азербайджанската Southern Gas Corriodor (SGC) и турската Botas, ще получат по 400 млн. долара.

Матуритетът на заемите е различен - за азербайджанската компания е 30 години, а за Botas - 24 години. Гратисният период на заемите и за двете компании е пет години.

TANAP е част от Южния газов коридор, по който ще се пренася газ от Каспийския регион към Европа. Той е свързващото звено между Южнокавказкия газопровод между Азербайджан и Грузия и Трансадриатическия газопровод (TAP) на територията на Гърция.

Този проект е важен не само за развитието на икономиките на Турция и Азербайджан, но и подкрепя регионалната търговия, подобрява свързаността и енергийната сигурност на Европа, посочват още от Световната банка в съобщение във връзка с отпуснатия заем.

Общата дължина на Южния газов коридор е около 3,5 хил. километра. Дължината на TANAP е 1,85 хил. километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още