IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шенгенската система ще използва лицеви изображения за биометрична идентификация

Подобряват се функционалностите на системата, свързани с тероризма

15:31 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Шенгенската система ще може да използва лицеви изображения за биометрична идентификация на лицата, които влизат в Шенгенското пространство. Това предвиждат промени за подобряване на системата, одобрени днес от Европейската комисия (ЕК).

Подобренията в системата предвиждат още включването на информация относно забраните за влизане и решенията за връщане на нередовно пребиваващи лица.

Предвижда се и специална функционалност за създаването на нови сигнали за издирвани неизвестни лица, когато правоприлагащите органи имат някаква информация за лицето, но тя не е достатъчна за идентифицирането му.

Въвеждат се и специални сигнали в случите, свързани с тероризъм, както и функционалност за нови проверки, единни изисквания за обработката и въвеждането на данни, както и мерки за укрепване на сигурността.

ЕК прие днес и нови мерки за борба с финансирането на тероризма и организираната престъпност. Предвижда се приемането на нова директива за криминализиране на изпирането на пари и на нов регламент за контрол на паричните средства, с който да се предоставят на компетентните органи необходимите инструменти за откриването на терористи и лицата, които им предоставят финансова подкрепа.

Отделно се въвежда и регламент за взаимното признаване на решенията за замразяване и конфискация на активи от престъпна дейност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още