fallback

Юнкер: Омразата и терорът нямат религия, пол и страна на произход

Една тежка година за Европа е към своя край, коментира председателят на Европейската комисия

12:17 | 24.12.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

Приключва една тежка за Европа година, но това не бива да обезкуражава хората, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германското издание Morgen Post.

Европа се нуждае от реализъм и малко оптимизъм, не само от негативно настроени наблюдатели, каза той, но признава, че през тази година много събития носят именно негативни настроения - бежанската криза, терористичните атаки и Brexit.

Юнкер обаче е категоричен, че не бива да бъдем парализирани от страха от зараждащия се екстремизъм. "Страхът подхранва терористите ", смята той и посочва, че трябва да запазим ценностите си - да живеем свободно, отворено и миролюбиво един към друг.

"Омразата и тероризмът нямат религия, пол, страна на произход", каза той.

Според Жан-Клод Юнкер Европа трябва да продължава да помага на бежанците, които бягат от военни действия и терор. "Грешно ще бъде да поставим всички бежанци под един знаменател с терористите", каза той.

По отношение на сигурността в ЕС обаче препоръчва по-добра работа при граничния контрол и обмен на информация между страните, както и ограничаване на възможностите за финансиране на терористичните организации.

От подписването на споразумението между ЕС и Турция през март, бежанските потоци към гръцките острови намаляват с 97%, отчита още председателят на ЕК. Започнал е да действа и механизма за презаселване на бежанците. Като успех Юнкер отчита и създаването на европейска гранична служба.

ЕС вече е готов да предостави подкрепа за Сирия и на дипломатическо ниво, посочва още той.

Бежанската криза в Европа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още