IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi ще струва на Италия 6,6 млрд. евро

Оставащите 2,2 млрд. евро, които допълват дупката от 8,8 млрд. евро, трябва да бъдат предоставени от институционални инвеститори

16:18 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спасителният план на изпадналата в криза италианска банка Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) ще струва на италианската държава 6,6 млрд. евро. Това става ясно от изявление на италианската централна банка, цитирано от DPA. Като цяло според данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) Monte dei Paschi ще има нужда от свеж капитал в размер на 8,8 млрд. евро.

Третата по големина банка в Италия, която е и най-старата кредитна институция в света, има "планина" от лоши кредити. Кредити в общ размер на около 45 млрд. евро вероятно никога няма да бъдат върнати, се казва в анализа на ръководената от Игнацио Виско централна банка на Италия. Неслучайно по време на стрес теста на европейския банков надзор EBA в края на юли BMPS се представи най-зле. 

Сега централната банка на страната от Апенините пояснява, че държавата ще налее директно 4,6 млрд. евро. Още около 2 млрд. евро ще бъдат добавени, за да се обезщетят около 42 хил. малки инвеститори, чиито облигации са били конвертирани в акции по време на спасяването на банката.

Оставащите 2,2 млрд. евро, които допълват разликата до 8,8 млрд. евро, трябва да бъдат предоставени от институционални инвеститори. И техните кредити ще бъдат превърнати в акции, а загубата на стойност ще е в размер на около една четвърт. Припомняме, че едно от правилата на Европейския съюз в такива случаи налага на банките да не се предоставя държавна помощ, без преди това да са се намесили частни кредитори.

ЕЦБ даде срок до 31 декември на банката, за да подобри тя финансовото си състояние. За тази цел италианското правителство прие пакет за спасителен фонд за банките на стойност 20 млрд. евро. Именно Monte dei Paschi ще бъде първата спасена от фонда банка. Предвид проблемите на базираната в Сиена банка обаче растат опасенията, че фондът няма да има пари за евентуални следващи намеси.

Междувременно стана ясно, че затруднената италианска банка планира да емитира дълг на стойност 15 милиарда евро догодина, за да възстанови ликвидността си и да повиши инвеститорското доверие, съобщават издания, цитирани от Ройтерс. Продажбата на дълговите книжа ще бъде с държавни гаранции, част от схема за ликвидност на затруднени банки, която Европейската комисия се съгласи да удължи с още шест месеца. Според в. Republica банката ще пусне дълг под формата на облигации и търговски ценни книжа. Една трета от дълга ще бъде краткосрочен, а останалата част ще бъде с падеж три години. Monte dei Paschi все още не е коментирала официално тази информация.

Едва късно в четвъртък Европейската комисия одобри държавната намеса в случая на Monte dei Paschi. Освен това властите в Брюксел разрешиха и други банки от борещия се с лоши кредити финансов сектор на страната да могат да разчитат на подкрепа с публични средства. 

За средства от фонда се очаква да кандидатстват още и Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza. 

От дни опитите за спасяване на основаната пред векове банка от Сиена предизвикват интензивни дискусии. Министерството на финансите на Германия например наскоро предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, че в случая се налага да се действа с изключителна предпазливост. „Една предпазлива обществена рекапитализация на банките може да е част от решението само в изключителни случаи и при строго определени условия", се казваше в изявление на Bundesbank.  

Monte dei Paschi съобщи на 21 декември, че ще остане без ликвидност след само четири месеца. В предишни оценки банката смяташе, че има 11 месеца, преди да изпадне в това положение. Преди седмица кредиторът се отказа от плановете да търси подкрепа от пазара.

Банката искаше да продаде дялове и лоши кредити срещу собственост. Нестабилността ѝ доведе до спад на цената на акциите през тази година от 87%.  

Международните власти многократно искаха от италианските власти да се справят с високото ниво на необслужвани заеми в банковата си система от финансовата криза насам.

Има опасения, че сегашните проблеми в Monte dei Paschi може да дестабилизират по-широката банкова система на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още