fallback

Назадничави политици са виновни за срива в доверието в Европа

Обърканите послания доведоха до парадоксалните избори, които наблюдаваме, смята Любов Панайотова от фондация "Европейски институт"

13:47 | 02.01.17 г. 7

Политическите лица от миналия век са абсолютно отговорни за срива в доверието в Европа. ЕС олицетворява определени ценности - равнопоставеност, равни възможности и същевременно виждаме безсилие спрямо терористичните заплахи, мигрантите и определени насилствени похвати, които не принадлежат на това общество, а то не може да се пребори с тях. Това заяви Любов Панайотова от фондация "Европейски институт" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

„Не можем да се справим с тези заплахи, които те карат да избереш сигурността пред свободата", поясни тя.

По думите ѝ всичко това обърква хората и едни избират крайната десница - със затварянето в себе си, с туширане на определени свободи, а други отиват в крайното ляво, което е също толкова опасно. „То казва - нека да съжителстваме заедно, но нека икономически да се разпределят по друг начин благата. Обърканите послания доведоха до тези парадоксални избори, които наблюдаваме“, обясни Панайотова.

„През 2016 г. Европа нямаше толкова съдбовни избори, каквито предстоят през 2017 г. - двете фундаментални, движещи сили на Европа са пред избори", обобщи още тя.

„Много се надявам, че демократичният рефлекс, който сработи в Австрия, ще сработи и в тези две страни и разумът, грамотните хора, хората, които искат прогрес и добро бъдеще за децата си, ще се активизират и ще направят правилния избор“, каза още събеседникът.

Защо "либерал" се превърна в обида? Защо очакванията на новоприсъединяващите се страни членки се разминаха с действителността? Вижте във видеото!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още