IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведското население прескача границата от 10 млн. души до месец

Рекордната за страната нетна миграция и естествения прираст на населението са факторите за високият растеж на населението на скандинавската държава

15:01 | 06.01.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Населението на Швеция може да премине границата от 10 млн. души още следващия месец, показват данни на Statistics Sweden. Границата от 11 млн. души ще бъде премината през 2024 г., което ще е най-бързото покачване с 1 млн. души в историята на страната, заявяват от статистическата агенция. Основната причина е рекордната за страната имиграция. Също така се наблюдава и ръст на раждаемостта в държавата, предава Bloomberg.

Това развитие може да е изключително благоприятно за северната държава, която изразходва голяма част от бюджета си за пенсии и грижи за възрастните. Броят на шведите на възраст над 65 години ще представлява една четвърт от общото за страната население през 2060 г., а през 2016 г. ще се равнява на една пета. Същевременно нетната миграция и растящата раждаемост ще доведат до нарастване на работната сила.

„Ръстът на броя на хората в трудово активна възраст може да помогне да се облекчи проблема с разходите за възрастни хора, чийто брой непрекъснато расте“, заяви главният икономист на Swedbank AB Ана Бреман.

Това е така, защото бързо растящото население стимулира икономическия растеж и данъчните приходи. Бреман смята, че растящото население може да спомогне за покачването на инвестициите в инфраструктурата и публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
брао чудесно и ние иаме едни шведи в Харманли ако искат могат да си отидат у държавата щото ние не сме Швеция и нема нужда новите шведи да ни еббат жените ние можем и сами .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 7 години
социализма създава предпоставки за увеличаване на полпулациятакапитализма/фашизма за намаляване на популациятадоказано отново!справка РБ до 89 и след
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Миграцията се очаква да стимулира още повече високата раждаемост."Докарани са разплодни животни от юг ...прирастът и млеконадоят ще се увеличат рязко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още