IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" увеличава износа си за Европа в студените дни

Ниските температури, обхванали Стария континент, повиши потреблението на газ и електроенергия

18:08 | 16.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Необичайно ниските температури в първите дни на 2017 година води до увеличени доставки на природен газ в Европа. Данните на "Газпром", цитирани от ТАСС, сочат, че в периода 1- 15 януари износът за страните извън ОНД се увеличава с 25,5% на годишна база.

В абсолютни цифри ръстът е от 1,9 млрд. куб. метра, уточняват от газовия гигант.

През 2016 година компанията достави рекордните 179,3 млрд. куб. метра на клиентите си в Европа. Увеличението спрямо 2015 година е в рамките на 12,5 на сто.

Обемите за Дания са сред най-рязко увеличаващите се през миналата година - със 156% до 1,7 млрд. куб. метра. В Западна Европа значително повишение има още и във Великобритания (60%) и Холандия (77%).

Данните на "Газпром" показват, че износът на синьо гориво за България през миналата година се увеличава с малко над 2%. Страната ни е един от големите пазари на Балканския полуостров с 3,18 млрд. куб. метра доставен природен газ през миналата година. Гърция е получила 2,68 млрд. куб. метра, което е увеличение от 35% на годишна база.

Ниската цена направи суровината атрактивна, което повиши и потреблението на газ. В Гърция например отново заработиха газови електроцентрали. Това дава отражение и върху износа на електроенергия от България, който намаля с почти 40% през 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още