IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма намерение да се отказва от АЕЦ „Пакш“ в сътрудничество с Росатом

ЕС може да изгуби своята международна роля, ако не си сътрудничи с Русия, смята унгарският външен министър

13:33 | 23.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	АЕЦ &quot;Пакш&quot;. Снимка:<em> АЕЦ &quot;Пакш&quot;</em></p>

АЕЦ "Пакш". Снимка: АЕЦ "Пакш"

Унгария е потвърдила своите намерения да строи още два блока в АЕЦ „Пакш“ с подкрепата на руската корпорация „Росатом“, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след срещата си с унгарския си колега Петер Сийярто, пише ТАСС.

По проекта са подписани двустранни споразумения и договор, които обхващат целия жизнен цикъл на централата – от строителството до доставката на гориво и техническо обслужване, припомни още Лавров.

По време на своята визита в Москва унгарският външен министър пък отбеляза, че ЕС ще отстъпи от международната сцена, ако не успее да изгради взаимноизгодни отношения с Русия. За него с встъпването в длъжност на Тръмп ще има и промяна в международните отношения.

Ако САЩ започнат да изграждат международните отношения на двустранна основа, ако Китай укрепи своето положение, а на този фон Европейският съюз не може да изгради конструктивни връзки с Русия, то ЕС ще загуби своите позиции на международната сцена, посочи още Сийярто.

За него конфликт между ЕС и Русия ще има много тежки последици за Унгария.

„Историята сочи, че винаги Източна Европа страда, затова за нас е важно Западът и Изтокът да си сътрудничат позитивно, културно и прагматично“, отчете той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още