fallback

Последен шанс за европейската шистова революция

Великобритания ще бъде принудена да търси гаранции за енергийната си сигурност, пише в анализ Politico

10:49 | 28.02.17 г. 34

Великобритания е напът да остане единствената европейска държава, която позволява добив на шистов газ и така да се възползва от потенциално огромни количества собствени енергийни ресурси. Това пише в анализ, посветен на очаквана „шистова революция“ в Европа, европейското издание Politico.

В Европа възможността за развитие на сектора умря, още преди да се зароди, смята обаче изданието. Добивът на шистов газ в страни като Франция, Германия и България беше забранен под натиска на екологични организации, въоръжени с данни и експертизи за вредата от тази дейност.

В Полша първоначалният ентусиазъм беше помрачен от слабите резултати от проучванията, направени в периода между 2010 г. и 2014 г. 

В същото време САЩ извършиха истинска революция, позволявайки спорния фракинг и добивайки шистов газ.

Сега обаче Европа вероятно ще се замисли за нови енергийни източници след бързо намаляващия добив на природен газ в Северно море и предстоящото затваряне на въглищните централи и стари ядрени реактори.

За Лондон шистовият газ е потенциална златна мина, а страната ще се нуждае от нови източници, които да заместят изчерпаните газови полета в Северно море.

Излизането от ЕС също оказва натиск на правителството, тъй като страната ще прекъсне газовите и енергийните си връзки с общността.

В момента Великобритания добива 45% от газа, който потребява, и зависи от вносните мита, а те могат да скочат значително след напускането на Евросъюза. Затова и шистовият газ може да се окаже най-лесният вариант за гарантиране на енергийната сигурност.

Протестите в страната обаче също не спират. Притеснени са не само еколозите, но и местните жители, които се опасяват от земетресения, с които се свързва дейността фракинг, както и за намаляващата стойност на своите жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още