fallback

Русия ще продължи да доминира на европейския газов пазар поне още 2 десетилетия

Руският държавен монополист в износа – Газпром, е доставил рекордно количество газ на Европейския съюз миналата година

08:15 | 02.03.17 г. 11

Oткакто доставките на природен газ от Русия намаляха по време на смразяващата зима през 2009 г. Европа силно иска да намали зависимостта си от руския природен газ. Почти десетилетие по-късно регионът никога не е бил по-зависим, разказва Bloomberg.

Руският държавен монополист в износа – Газпром, е доставил рекордно количество газ на Европейския съюз миналата година, като на него се дължи около 34% от използваното гориво в ЕС. Русия ще остане най-големият източник на доставки до края на 2035 г., каза Royal Dutch Shell миналата седмица, потвърждавайки по-ранните твърдения на ВР от януари.

Законодателите от ЕС искат да диверсфицират доставките чрез втечнен природен газ (LNG), доставян чрез танкери от САЩ, където производството на горивото се изстреля нагоре миналата година. Засега тези доставки не успяват да се материализират на фона на липсата на твърди договори и по-високите цени извън Европа. Като цяло доставките на LNG към региона, водени от Катар, са останали без промяна през миналата година.

„Русия със сигурност ще остане най-големият доставчик на газ за Европа поне още две десетилетия“, дори ако по-голямата част от допълнителното търсене се задоволява от LNG от други места, казва Владимир Дребенцов, главен икономист за Русия и Организацията на независимите държави (ОНД) в ВР в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още