fallback

Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия

Народната партия за свобода и демокрация е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места, сочат екзит половете

22:28 | 15.03.17 г. 7

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

Гласуването в Холандия беше удължено и след 21.00 часа местно време (22.00 часа българско време), за да се осигури възможност на всички, чакащи на опашките пред секциите, да упражнят правото си на глас, съобщи ДПА.

Преди това имаше съобщения, че някои избиратели е трябвало да чакат по два часа, докато пуснат бюлетината си, след като пред някои избирателни секции се извиха дълги опашки.

Регистрирана е най-високата избирателна активност за последните 20 години. Пред урните са се явили 81% от регистрираните избиратели.

Изборите в Холандия се сочат от много анализатори за първия голям тест в Европа за възхода на популизма. 

Netherlands: Collapse of #Labour party PvdA (S&D) to record low, Wilders' far-right PVV comes 2rd, 3th or 4th. #DutchElection #TK17 #PvdA pic.twitter.com/YXKsKO1Uf8

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още