fallback

Схемата за ограничаване на произвежданото мляко в ЕС повиши цените

общо 44 хил. фермери са решили да се възползват от мярката

15:33 | 16.03.17 г. 1

Схемата на Европейската комисия (ЕК) за доброволно ограничаване на количествата произведено краве мляко вече води до положителен резултат за сектора. Средните цени на млякото в Европейския съюз (ЕС) са нараснали с 31% от миналото лято до 33,7 евроцента през февруари.

Това отчете еврокомисарят с ресор земеделие Фил Хоган, който участва днес в общото събрание на Френската федерация на млекопроизводителите  (FNPL).

Близо 44 хил. фермери от ЕС кандидатстваха за подкрепа по  схемата на ЕК за доброволно ограничаване на количествата произведено краве мляко с общо 852 хил. т през последното тримесечие на 2016 г.

Предложената през лятото на 2016 г. схема с цел да се овладее сривът на пазара на мляко в Европа бе финансирана със 150 млн. евро. Тя допринася през последните няколко месеца за ръст на цените и балансиране на пазара, отчита днес Еврокомисията. 

Според Фил Хоган това е доказателство, че схемата работи в правилната посока.

Неизползваният остатък от 150-те млн. евро подкрепа ще остане на разположение на агросектора за финансирането на други пазарни мерки.

Окончателните данни за втория период на ограничаване на продукцията на млякото от ноември 2016 г. до януари 2017 г. ще са ясни в началото на април.

В съобщението се припомня, че фермерите, които участват в схемата, получават по 14 евроцента за килограм за неипроизведените количества краве мляко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още