fallback

Г20 не намери отговор на "Америка на първо място"

В комюникето след срещата на финансовите министри не присъстват призиви срещу протекционизма, както и мерките за опазване на околната среда

17:43 | 18.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри от Г20, клубът на най-силноразвитите държави в света, не успяха да успокоят растящите страхове за свободната търговия. Комюникето след срещата им в германския курорт Баден Баден наруши дългогодишната традиция и в него не присъства текст за борба с протекционизма в търговските отношения.

Преди началото на срещата на финансовите министри, централни банкери и представители на международните финансови институции беше анонсирано, че ще бъде търсен отговор на слогана на Доналд Тръмп "Америка на първо място", който му спечели президентските избори.

По силата на това обещание САЩ излязоха от споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион (НАФТА), а сега атакуват износа на Китай и Германия, коментира AFP.

По време на срещата в Баден Баден партньорите на САЩ се опитаха да убедят финансовия министър Стивън Мнучин да се придържа към дългогодишната политика на организацията да се бори с търговския протекционизъм. Това беше първата среща на Мнучин с неговите колеги и на нея пробив не беше постигнат.

"Ще се стремим да намалим прекомерните дисбаланси в световен мащаб, да насърчаваме по-голяма всеобхватност и справедливост и намаляване на неравенството в стремежа ни към икономически растеж", записаха от Г20 в своето комюнике след срещата, посочва Financial Times.

По време на срещата в Китай през миналата година аналогичният документ призоваваше за "отпор на всички форми на протекционизъм".

Япония беше един от малкото поддръжници на политиката на САЩ в тази среща в Баден-Баден, допълва още FT. Германия, която е ротационен председател на Г20 и съответно - домакин на срещата на финансовите министри, пък отбеляза, че липсата на изявление в подкрепа на свободната търговия е лош сигнал.

Президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман коментира, че резултатът от срещата не е добър, пише Ройтерс. Германия има търговски излишък от 65 млрд. долара при търговията си със САЩ.

Преди дни Стивън Мнучин заяви категорично, че САЩ не търсят търговски войни с никого, но някои търговски отношения трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат защитени правата на работниците в САЩ.

Подобно мнение изказа и американския президент Доналд Тръмп по време на своята среща с германския канцлер Ангела Меркел. Преди ден той каза, че не вярва в търговския изолационализъм, но търговията трябва да бъде поставена на честна основа.

От комюникето на Г20 липсват още и климатичните промени, които бяха включени в документа от миналата година. Срещу включването им се противопоставиха и САЩ, и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още