IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: АЦБ си научи урока от оставката на Шарлот Хог

По-рано този месец заместник-управителят на централната банка подаде оставка след само няколко седмици на поста заради недеклариран конфликт на интереси

15:16 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) си научи уроците от внезапната оставка на заместник-управителя Шарлот Хог заради недеклариран конфликт на интереси, призна управителят на банката Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

“За тези, които се съмняваха дали го разбрахме – разбрахме го”, каза Карни в Лондон. „Бяхме категорични и преди, че трябва да има последици и за нея, и за банката“, допълни той.

По-рано този месец Шарлот Хог подаде остава след само няколко седмици на поста. По време на изслушването си пред депутати тя разкри, че не е заявила пред АЦБ, че брат й работи в банката Barclays, която е обект на регулации от страна именно на АЦБ. 

Карни подчерта още, че АЦБ не е искала оставката на Хог, а това е било нейно решение, след като парламентарната комисия по финансите е заявила, че не отговаря на най-високите стандарти.

В АЦБ e започнало вътрешно разследване на инцидента и резултатите ще бъдат публично обявени.

„Реакцията на банката беше пропорционална и банката не иска да позволява последните събития да уплашат високопоставените мениджъри, да компрометира спазването на правилата или да затрудни намирането на кандидати за високопоставени позиции“, каза управителят на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още