IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедните в Германия стават все по-бедни

Властите очакват потокът от мигранти да има ефект върху покачващото се равнище на бедност

19:32 | 23.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Богатите германци стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни, показва правителствен доклад, публикуван от Ройтерс, разтърсващ популярния световен имидж за страна с високи доходи и равен достъп до високоплатени работни места на стабилен пазар на труда.

Докладът показва, че между 1995 и 2015 г. почасовото заплащане на най-нископлатените 40% от населението е намаляло с 4-7% в реално изражение. В същото време високоплатените 60% от населението са получили увеличения на заплатите между 1 и 10%.

Докладът, изготвен от Министерството на труда и социалната политика, не е публикуван официално, защото все още трябва да бъде одобрен и от останалите министерства.

Бежанците - 890 хил. души, които са пристигнали в Германия през 2015 г., фигурират в доклада и според министерството именно те са причината за повишаващото се равнище на бедност.

Въпреки това властите не са в състояние да определят точно ефекта, който бежанците имат върху бедността, тъй като в допълнение към пречките данните за новопристигналите са твърде оскъдни.

Несъмнено обаче напливът на бежанци води до покачване на броя на хората, търсещи професионално обучение, което е добре за една икономика, страдаща от недостиг на работна ръка в повечето, ако не във всички сектори, се посочва в доклада, получен от Ройтерс.

Проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн през 2015 г. установи, че ако пристигналите през тази година бежанци представляват 1% от 82-милионнотото население на Германия и ако всички те печелят по-малко от прага на бедността, това ще доведе до ръст от 0,7% на общото равнище на бедността.

Министерството на труда, което се управлява от лявоцентристката Социалдемократическа партия, коалиционен партньор на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, се опитва да повдигне неравенството като една от водещите теми по време на общите избори на 24 септември.

Докладът показва още, че бедността се е увеличила с 6 процентни пункта сред децата, родени през 1980 г., в сравнение с тези, родени през 1970 г.

Днес, между 15 и 21% от децата в Германия са изправени пред заплахата от изпадане в бедност. В същото време икономиката се разширява всяка година от 2010 г. насам, включително и 1,9% през миналата година.

Представители на партията на Меркел отказаха да коментират доклада, тъй като той все още не е официално публикуван. Очаква се те да се противопоставят на някои части от него.

Кандидатът за нов канцлер Мартин Шулц вероятно ще се изправи пред трудна съпротива от страна на бизнеса, както и на част от собствената си партия, ако се опита да приложи реформи на пазара на труда.

Германците са разделени по въпроса. Проучване на общественото мнение на DeutschlandTrend за държавната телевизия този месец показа, че 44 процента от населението смята, че има неравенство в обществото, което е лек спад спрямо 50%, заявили същото миналия месец.

Друго проучване на Института за икономически изследвания RWI Leibniz, публикувано по-рано през март, установи, че един на всеки осем от 7,5 милиона германци на нископлатени работни места, известни като миниработни места в Германия, са получили по-малко от минимално определеното трудово възнаграждение  от 8,50 евро на час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Дедо ти е трепал *** а ти сега като полицай у райха ги пазиш и защитаваш лудоста им и арестуваш всеки дръзнал да им направи нещо хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Те това е 4 райх от едната крайност на другата.....преди който е *** и еврейн у газовата сега мангавите са на почит и който ги презира той у камерата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Катастрофата на германска ЕвропаИдеята за германска Европа вече не е възможна. Тя беше допустима по време на Студената война, когато Западна Германия трябваше да бъде помпана настоятелно, за да бъде антипод на икономическия провал в Източна Германия. Германското превъзходство днес е резултат от многогодишните усилия от страна на САЩ да изковат верен съюзник в противопоставянето на комунистическата система. По онова време този съюзник в никакъв случай не можеше да бъде Франция, която винаги е била своенравна и самостоятелна, а към онзи момент (втората половина на XX век) се изживяваше и като доминиращ културен и икономически фактор, който е конкурент на интересите на САЩ и Великобритания. Най-удобна е Германия. Първо, заради това, че е окупирана от победителите след Втората световна война. Тоест Германия лесно може да бъде насочвана отвън по естествен начин, тъй като е със свален суверенитет. Второ, с появата на Източна Германия задачата да се създаде блясък и могъщество в западната част на германската държава става абсолютно задължителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Високоплатените 60%.... Наистина е плашещо, ако немците в Бундесрепубликата са останали само 60% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
http://***.budnaera.com/201603f/1603000274.htmlХиляди немци бягат от Федералната република заради бежанската криза и репресивните политики на Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още