fallback

Турция ще загуби над 40% от европейските туристи това лято

Увеличеният брой на руските туристи няма да компенсира загубата на европейските пазари

14:01 | 24.03.17 г. 8

През 2017 година Турция ще бъде посетена от около 2,5-3 млн. руски туристи, пише турското издание Dunaya, цитирано от РИА Новости. Броят на руснаците расте значително, но не може да компенсира спада на туристите от Европа.

Според изчисленията на изданието южната ни съседка ще изгуби поне 5 млн. европейски туристи. Това означава, че туристите от Европа ще бъдат с 40-45% по-малко.

Турската туристическа индустрия преживя критичната 2016 година, но новият сезон може да се окаже още по-труден, коментират експерти. Доскоро Турция беше любима дестинация за европейците. Много от тях закриваха сезона с почивки през ноември и декември. Германците пък резервираха курортите през януари и февруари.

През тази година обаче резервации практически липсват. Туристите започват и да отказват вече направените в края на 2016 година.

Туристическият сезон ще зависи много и от резултатите от референдума, насрочен за 16 април. Тогава ще стане ясно дали турците подкрепят даването на повече власт на президентската институция. Ако президентът Реджеп Тайип Ердоган получи одобрение на предлаганата реформа, вероятно тогава и разривът в отношенията между ЕС и Турция ще се задълбочи, пишат анализаторите.

В същото време отношенията между Анкара и Москва се подобряват, но и остават някои спорни точки. Русия например още не е вдигнала забраната за внос на някои селскостопански стоки, не премахва визите на турски граждани и все още има някои ограничения пред руснаците, които искат да посетят Турция.

Това кара турските туристически експерти да остават нащрек, пише още РИА Новости.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още