fallback

Кредиторите притискат Гърция да продава ТЕЦ-ове на минимална цена

Приватизацията на държавната PPC е един от спорните моменти между Атина и институциите във втория преглед на спасителната програма

16:55 | 27.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредиторите на Гърция оказват натиск над страната да продава активи на държавната енергийна компания PPC при много ниска цена, коментира един от членовете на гръцкото правителство – външният министър Панос Скурлетис, пише Ройтерс.

Скрулетис беше министър на енергетиката, а премиерът Алексис Ципрас промени отговорностите му преди няколко месеца. Според наблюдатели основната причина за смяната е нежеланието на Скурлетис да приватизира PPC.

Продажбата на активи – основно въглищни централи, са част от плановете на кредиторите за раздържавяване в енергийния сектор на Гърция. Според планове от 2015 г. държавната компания трябва да продаде 40% от централите си, за да бъде отворен вътрешният пазар.

Атина се противопоставя на тези искания, но натискът на институциите се засилва и това е една от причините страните да не приключват втория преглед по спасителната програма, смята Скурлетис.

Не само бившият енергиен министър, но и други членове на кабинета на СИРИЗA са против продажбата на активите на PPC, допълва Ройтерс.

Гръцката държавна енергийна компания е втората по големина в ЕС по отношение на произведената от въглища електроенергия. Компанията притежава и въглищни мини, както е и собственик на разпределителната мрежа.

Кредиторите на Гърция работят за намаляването на дела на PPC на енергийния пазар в Гърция до под 50% до 2020 година, припомня още Ройтерс. В момента компанията контролира 90% от пазара на дребно и около 60% от пазара на едро на електроенергия в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още