IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са най-големият пазар на европейските износители на вина

Великобритания е най-големият вносител на вино в ЕС - както от другите страни членки, така и от трети страни

08:23 | 06.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 година страните от ЕС са изнесли вино за малко над 20 млрд. евро. Почти половината от тази търговия обаче е осъществена вътре в общността, сочат данните на Евростат. През миналата година вносът на вино в ЕС е на стойност 12,2 млрд. евро, като само 22% от него идва от трети страни.

Износът на вино извън рамките на общността е на стойност 10,1 млрд. евро, а почти една трета от него се пада на пазара в САЩ. Второто място заемат Китай и Швейцария с дял от по около 9% от износа на вино, следват Канада (8%), Япония и Хонконг (по 7%).

Безапелационно титлата на най-голям износител на вино от ЕС се пада на Франция. Общо - и в трети страни, и в ЕС, страната е реализирала продажби за 8,2 млрд. евро. Това е 41% от общия износ на общността.

Второто място заема Италия (5,6 млрд. евро, или 28%), следвана от Испания (2,7 млрд. евро, или 13% от общия износ).

Вносните вина от трети страни в ЕС идват основно от Чили (23% от общия внос), САЩ и Австралия (по 17%) и Южна Африка и Нова Зеландия (по 14%).

Най-големият вносител на вино в ЕС (както от другите страни на общността, така и от трети страни) е Великобритания. През 2016 година Обединеното кралство е внесло вино за 3,5 млрд. евро, което е 29% от общия внос на ЕС. Следва Германия (2,5 млрд. евро, или 20% от общия внос), показват още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още