fallback

Турция очаква първите доставки по TANAP това лято

Газопроводът е част от Южния газов коридор, по който ще тече газ от Каспийско море към Европа

11:20 | 05.04.17 г. 6

Първите доставки по Трансанадолския газопровод (TANAP) в Турция могат да бъдат реализирани още през юни. Затова съобщава турското издание Daily Sabah. Работите по проекта са изпълнени на около 77%, допълва изданието.

Реализацията на TANAP е свързана с плановете на Анкара да се превърне в незаобиколим фактор на енергийната карта на Европа. По газопровода ще тече газ от находището "Шах Дениз" II в Каспийско море. Той е част от подкрепяния от Европейската комисия проект за Южен газов коридор, който трябва да донесе желаната диверсификация на газовите доставки.

След територията на Турция Южният газов коридор продължава през Гърция и Албания - чрез Трансадриатическия газопровод (TAP). Работата по него също се движи по график, показват данните на проектната компания за газопровода. Плановете са Европа да получи първите доставки газ по това трасе през 2018 г.

Проектът трябва да влезе в търговска експлоатация през 2020 г. TAP е възможността и на България да получава газ от Каспийския регион. Страната ни е договорила доставката на 1 млрд. куб. метра годишно от Азербайджан. Тези количества газ трябва да влизат у нас чрез планираната нова газова връзка между България и Гърция - IGB

Daily Sabah посочва още, че турската Botas, която е един от акционерите в TANAP, коментира, че проектът се е оказал по-евтин от очакваното и са спестени 3,2 млрд. долара от общия бюджет. Дължината на тръбите на територията на Турция е 1 850 километра.

В края на декември 2015 година Турция и Азербайджан се разбраха да ускорят работата по газопровода, което беше реакция на Анкара на влошените тогава отношения с Русия. Страната обаче не се отказа от проекта, макар и в ход в момента да е изпълнението на "Турски поток", по който Турция ще получава директно газ от Русия.

С наличието на повече източници на газ обаче Турция спокойно ще може да заяви своите претенции за фактор в енергийния сектор в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още