fallback

Новакът Тилърсън се среща с ветерана на руската дипломация Лавров

Дипломатите ще разговарят на фона на влошените отношения между Москва и Вашингтон

09:55 | 12.04.17 г. 5

Една от най-дългоочакваните срещи в световната дипломация ще се проведе по-късно днес - между държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руския му колега Сергей Лавров. Дипломати на такова ниво се срещат не за първи път, но разговорите днес са натоварени с големи очаквания.

Двамата ще говорят на фона на влошените отношения между Москва и Вашингтон. Още не е ясно дали руският президент Владимир Путин ще приеме среща с Тилърсън, каквато се очакваше.

Какво може да очакваме от срещата на двамата дипломати анализира европейското издание Politico. Според изданието водещ при първия официален разговор на живо ще бъде опитът.

Сергей Лавров е истински ветеран в дипломатическите среди. Той зае поста външен министър на Русия през 2004 г. и досега е имал редица срещи с поне четирима предшественици на Тилърсън.

От своя страна Рекс Тилърсън, бивш изпълнителен директор на ExxonMobil, има едва няколко месеца стаж на своя пост. С изключение на няколко петролни сделки, които е сключил с руски компании, той няма много опит с руската политика, подчертава изданието.

Лавров от години анализира действията на американската администрация и според Politico той е напълно подготвен за всяка посока, в която може да поеме разговора му с Тилърсън по-късно днес.

Съветник на бившия американски държавен секретар Джон Кери описва Лавров като "харизматичен, забавен и широкоскроен". Според Дейвид Уейд всеки един аргумент в арсенала на Тилърсън Лавров е чувал поне 100 пъти и за всички има адекватен отговор.

В САЩ обаче се питат колко власт има Лавров. Той е доверен човек на Путин, запазил поста си дълго време. В същото време в дипломатическите среди са убедени, че руският външен министър е бил изненадан от бомбардировката на Русия в Сирия в края на 2015 г.

Независимо от това колко е харизматичен обаче, Лавров е и много праволинеен, според Уейд. С него винаги трябва да се чете "дребния шрифт", категоричен е съветникът на Кери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още